KAZI İŞLERİ

Kazı işleri, çeşitleri ve yöntemleri

Temel zemini üzerindeki toprağın, kazılarak alınması işlemine kazı işleri denir. Zemin yüzeyi düzgünse, doğrudan bodrum ve temel kazısına başlanabilir. Değilse önce tesviye yapılır. Kazı işleri için bir topoğraf ile çalışmak büyük kolaylık sağlayacak ve doğru kazı yapma imkanı sunacaktır.


Zemin Türleri


Toprak zeminler,                                                                                                      Küskülük zeminler                                                                                                        Kaya zeminler,                                                                                                                  Batak ve balçık zeminler
 Küskülük Zeminler: Kazmanın sivri ucu ve arasına küskü, kazma ve tokmakla kazılabilen sert kil ve yumuşak marn parçalanıp elle atılabilen zeminlerdir.                  Örnek olarak; çamur.


Kazı Çeşitleri


Sığ hendek kazısı, derinliği 1.25m ye kadar olan kazılardır.
Normal hendek kazısı, derinliği 1.25 -4.5 arası
Derin hendek kazısı, derinliği 4.5m ve üzeri kazılardır.
Dar hendek kazısı, genişliği 0.6 dan az
Galeri kazısı, her türlü zeminde yapılan, en kesit boyutları küçük ve uzunlukları az olan yer altı kazı işleridir..
Çukur kazısı, boyu ile eni arasında fazla fark yoktur.
Baca kazısı, galerilere yada yer altı tesislerine ulaşmak için yapılan küçük kesitli çukurlardır.
Elle yapılan kazılar
Özel kazılar; tünel, galeri,su altında hava basınçlı keson, 8m den derin kuyu vb. kazılardır.



Kazı işleri yapılması:

El araçlarıyla kazı yapılması: Basit ve küçük işlerde, kazı makinelerinin giremeceği kadar dar olan yerlerde, el araçları kullanılarak kazı yapılır.

Kazı makineleriyle kazı yapılması: Genellikle büyük hacimli kazı işleri, kazı makineleriyle yapılır.Bu makineler kazı işini kısa sürede bitirdikleri için daha ekonomiktir.

Patlayıcı maddeyle kazı yapılması: Belediye bölgeleri ve yerleşim yerleri dışındaki , patlayıcı madde kullanarak kazı yapılabilir. Amaç, el yada kazı makineleriyle koparılmayan kaya ve çok sert zemin tabakalarının, parçalanarak alınmasıdır. Patlayıcı olarak dinamit lokumu yada T.N.T kullanılır. Patlayıcı madde kullanmak için önce , hava tabancalarıyla zeminde yeteri kadar delik açılır. Sonra bu deliklere dinamit yerleştirilerek patlatılır. Parçalanan kaya parçaları el araçlarıyla ve makinelerle uzaklaştırılır


Kazı İşlerinde  İş Güvenliği

• Kazılan toprağı dışarıya taşıyacak araçların kazı yerine kolaylıkla girip çıkmalarını sağlayacak rampa eğimlerinin 35 dereceden fazla olmamasını sağlayın. Bunun sağlanamadığı hallerde yük asansörleri kullanın.
• Rampalarda birden fazla araç bulundurmayın.
• Kazıdan çıkan toprağı, kaymasına engel olmak için, toprak cinsinin gerektirdiği uzaklığa atın. Bunun mümkün olmaması halinde kazıda gerekli iksa yapın.
• Kazının, komşu bir yapıyı devamlı veya geçici olarak tehlikeye soktuğu hallerde, yapı tekniğinin gerektirdiği tedbirleri alın.
• Maden ocakları hariç inşaat yapmak amacıyla açılan kuyu, tünel veya yer altı galerilerinde yapılan tahkimati her posta değişiminde kontrol edin.
• Yeraltı işlerinde, çökme ve parça düşmeleriyle su baskınlarına karşı gereken tedbirleri alın.

 Kazı İşlerinde  İş Güvenliği

• Sağlam yapıda destek elemanları
• Uygun açıda şev

• Yeterli güvenlik mesafesi








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder